Velfra sponser den frivillige organisasjonen Mental Helse Ungdom’s hjelpechat

Siden oppstarten i juli 2020 har de chattet med over 1500 personer mellom 18-35 år om blant annet ensomhet, depresjon, angst og selvmordstanker. Gjennomsnittlig samtaletid er 36 minutter og det finnes konkrete eksempler på at de har utgjort en forskjell. Vi håper å fortsette og utvide samarbeidet med Mental Helse Ungdom fremover, da vi synes de gjør en veldig verdifull og viktig jobb.

Automatisk kladd 1

Tekst fra Mental Helse Ungdom:

«Takk for at dere finnes»

Det er mange hjertevarmende ord å vise til fra Mental Helse Ungdoms Hjelpechat. Mye takknemlighet og mange som forteller at de føler seg bedre etter å ha snakket med en av våre frivillige chatverter.

«Takk for at dere finnes» oppsummerer likevel det aller viktigste. Chatten handler om nettopp det – å finnes. Å være der. Å være en som lytter, og et sted der man kan lufte tanker og snakke om det man synes er vanskelig.

Det finnes allerede mange gode chattjenester, som alle gjør en viktig jobb i å møte mennesker der ute som ønsker å snakke. Noen er rettet mot barn, noen mot voksne og andre dreier seg om spesifikk tematikk. Vi hadde et ønske om å ha en chat der man hverken blir behandlet som barn eller voksen. Et sted der unge i alderen 18-35 år kan ta kontakt, og hvor vår hovedoppgave er å møte dem der de er i livet. Uansett hvor voksen man føler seg. Dette har vi fått til, og chatten har nå vært åpen siden juli 2020.

«Takk for at dere finnes» er skrevet av en mann i alderen 18-24 år. Noen ganger behøver man ikke mer for å forstå hvor mye chatten kan bety for de vi snakker med. Temaer som kommer opp i samtalene på chat er ensomhet, depresjon, angst og selvmordstanker. For noen kan det handle om at man ønsker selskap. For noen kan det være et sted å få råd fra en utenforstående. Likefullt kan det være et sted å ikke få råd – men et sted å bli lyttet til. For andre kan en samtale på chat være første gangen de klarer å sette ord på hva som er vanskelig. Dette kan ha alt å si for å redde noens dag – og noens liv.

Antallet som tar sitt eget liv eller kommer inn i psykiatrien i aldersgruppen 18-35 år er svært høy. Antallet unge uføre i aldersgruppen er høyere enn noen gang. For mange kan det være utfordrende å snakke om psykisk uhelse med noen man har en relasjon til, noen man kjenner fra før. Det kan oppleves utfordrende å snakke fritt om hva man tenker på, i frykt for å gjøre andre bekymret eller i frykt for å bli misforstått. Da er det viktig at vi er der, som et medmenneske som kan snakke om disse tingene på innskrivers premisser. Du forteller bare det du selv vil, og vi vet ikke hvem du er.

Kanskje kan en samtale med oss føre til at man ikke gruer seg like mye til å starte på studier. Kanskje kan det gjøre at man klarer å gå ut en tur. Kanskje det kan gi en etterlengtet følelse av å snakke med en som lytter. Uansett hva man har på hjertet, eller hva vi kan klare å finne ut av sammen, så oppsummeres viktigheten av chatten veldig enkelt i noen få ord fra en mann mellom 18 og 24 år som tok kontakt:

«Takk for at dere finnes».


Spørsmål angående denne saken?

Har du noen spørsmål angående denne saken eller Velfra AS, ta kontakt med vår kontaktperson på mail eller telefon.

Erik Hammer

Managing director

9916 1634

erik.hammer(a)velfra.no